«

»

jan
19

Minder diefstal dankzij toezicht?

Minder fietsendiefstal station Elst?

Sinds 1 augustus 2011 is de fietsenstalling bij het NS station omheind. Dit is bedoeld om fietsendiefstal tegen te gaan. Mensen die nu leven van een uitkering hebben de mogelijkheid om hier werkervaring op te doen om zo een grotere kans te maken op een betaalde baan. Ik vind het een goed initiatief maar heb ook een aantal vraagtekens.

Controle

Ik maak zelf een aantal keer per week gebruik van de fietsenstalling. Als je gebruikt maakt van het beveiligde gedeelte moet je, of een bonnetje aanvragen bij binnenkomst (voor eenmalig gebruik), of je kunt een pasje krijgen met bijbehorend nummer op je fiets. Als je de stalling weer verlaat moet je het bonnetje of het pasje laten zien. Op deze manier wordt gecontroleerd of jij daadwerkelijk de eigenaar van de fiets bent.

Een nadeel van het systeem is dat er alleen wordt gecontroleerd tussen 7.00u en 19.00u. Dus als buiten dit tijdstip je fiets plaats of op ophaalt, is er geen controle. Dus wanneer ik mijn fiets plaats voor 7.00u in de ochtend en deze binnen de controle tijden weer ophaal, kan ik in ieder geval geen bonnetje laten zien. Ben ik dan verplicht om een pasje te nemen, of wordt je gewoon doorgelaten?

Ik zelf heb maar een pasje aangevraagd, want zoals meestal ben ik aan de late kant en heb ik dus geen tijd om te wachten totdat er een bon aan mijn fiets is vastgemaakt. Maar tot mijn verbazing ben ik pas één keer gecontroleerd in de afgelopen 4 maanden. Ik vraag me dus af of dit systeem op deze manier werkt?

Centrum fietsendiefstal

Volgens het Centrum fietsendiefstal (had er nog nooit van gehoord) is het aantal fietsendiefstallen binnen de controle tijden in aantal afgenomen. Hoeveel afgenomen wordt niet gemeld. Ook wordt er niet aangeven of de diefstallen in zijn totaliteit zijn gedaald. Ik heb namelijk zelf het idee dat vooral in de avond en nachtelijke uurtjes de meeste fietsen worden gestolen. En als dat al niet zo is, zou ik als dief  nu wel na 19.00u op pad gaan (of breng ik ze nu op een idee?).

Toezicht overdag zal er inderdaad voor zorgen dat er minder ongeregeldheden zullen zijn, maar zolang er nauwelijks wordt gecontroleerd en buiten de controle tijden de dief in principe de vrije hand heeft,  twijfel ik toch wel.

 

 

 

 

 

1 reactie

  1. Siebe Viersen zegt:

    Goed om hier aandacht aan te geven!

Geef een reactie

Uw email adres zal niet worden gepubliceerd.

U kunt deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>